Heb jij een probleempaard, d.w.z. vertoont hij ongewenst gedrag? Je kunt hierbij denken aan bokken, steigeren, overal van schrikken, gemeen doen naar andere paarden, zadelnijd enz. Probleempaarden worden niet geboren, maar hoofdzakelijk gemaakt door de mensen. Dit komt vaak voort uit onkunde, onwetendheid, prestatiedrang, ongeduld en angst.
Een paard is van nature geen lastdier. Op zich is het al heel bijzonder dat je op een paard kan rijden. Zijn rug is er niet voor gemaakt om op te zitten, dus het is heel belangrijk om een goede training voor te bereiden voordat je op een paardenrug gaat zitten. Ook kunnen paarden sociale vaardigheden missen doordat ze bijvoorbeeld solitair zijn opgegroeid. Weinig beweging in de jonge jaren speelt ook een grote rol. Veel beweging is essentieel voor de groei van botten en spieren. Een paard heeft behoefte aan structuur, vrijheid, duidelijkheid, vriendschap met soortgenoten, beweging en vertrouwen. Dit alles leert hij van zijn moeder en soortgenoten. Met een beetje geluk komt hij met de juiste mensen in aanraking, die hij kan vertrouwen en hem begrijpen als het wezen paard. Helaas is dat vaak niet het geval.
Het werkpaard van vroeger is naar de achtergrond verdwenen en hierbij ook de kennis van weleer. Het sportpaard is hiervoor in de plaats gekomen en daarbij ook een nieuwe generatie paardenmensen. Allemaal hebben ze een ding gemeen: de liefde voor het paard. Maar ja, wat houd dat nu eigenlijk in? Iedereen beleeft dit op zijn eigen manier, de een keutelt graag met zijn paard, de ander maakt graag buitenritten of rijdt graag dressuur en springwedstrijden, of lekker er op uit met paard en wagen. Er zijn zoveel manieren om het leuk te hebben met je paard.
Zijn wij dan niet een beetje verplicht om ons meer te verdiepen in het wezen paard? Ik vind van wel. Vooral wanneer er problemen gaan ontstaan tijdens het rijden of in de omgang met je paard. Deze ontstaan namelijk nooit zomaar. Je paard probeert je “iets” duidelijk te maken door bepaald gedrag te vertonen. Het is aan jou om dit uit te pluizen en er iets aan te gaan doen.
Gedragsproblemen zijn niet altijd zo 1,2,3 op te lossen. Er bestaat geen kant en klare oplossing voor. Ieder paard en mens zijn uniek met beiden tekortkomingen en talenten. Het is juist het mooie dat je de juiste match kunt vinden met je paard. Elkaar kunt aanvullen, maar ook kunt afremmen. Inzet en geduld zijn hierbij erg belangrijk. Soms kan een paard lichamelijke en geestelijke problemen hebben maar ook kan het zijn dat een bepaald type paard gewoon niet bij je past. Daarom is het belangrijk om doelen te stellen. Wil je graag buitenritten maken of ga je liever de sport in?
Het zou niet eerlijk zijn tegenover het paard om iets te vragen van hem waar hij totaal niet geschikt voor is qua bouw en karakter. Je laat een prima ballerina toch ook niet in de bouw werken, of een vegetariër in het slachthuis. Met paarden is dit net zo. De kunst zit hem ook in de afwisseling. Zoek uit wat je paard leuk vindt en wat niet. Maar ook wat jij leuk vindt en wat niet en probeer hier samen de balans in te vinden. Met deze insteek kun je heel veel bereiken! Een beetje water bij de wijn ook! Probeer hierbij zoveel mogelijk je intuïtie te volgen, deze heeft het vaak bij het rechte eind!
En tot slot: waar een wil is een weg.
Mocht je na het lezen toch het gevoel krijgen dat je wel wat hulp kunt gebruiken met de ontwikkeling van jezelf en je paard, schroom dan niet om een afspraak te maken. Samen met jou ga ik bekijken wat de juiste aanpak is en welke eventuele veranderingen er plaats moeten vinden. Het is wel belangrijk dat je hiervoor open staat want ik kan vrij direct en confronterend zijn. Dit is niet om je te kwetsen maar om je te helpen!
Het tarief voor een “goed gesprek” bedraagt € 40,- en duurt ongeveer 70 minuten.
Bel Janine : 0599-63 85 36 of 06-12 29 30 63 of stuur een mailtje : info@hoevemazzeltov.nl
Comments are closed.